Wanneer mag ik het overstapdossier of onderwijskundig rapport (OKR) opvragen of uitwisselen?

Het overstapdossier of onderwijskundig rapport wordt gebruikt om de nieuwe school waar een leerling naar overstapt, informatie te geven over de nieuwe leerling. In de wet wordt precies beschreven om welke gegevens het gaat. Het overstapdossier of OKR bevat informatie die nodig is voor het leren en begeleiden van de leerling op een nieuwe school. De wet noemt geen verplicht moment om het overstapdossier of OKR uit te wisselen maar het overstapdossier/OKR mag niet in een te vroeg stadium worden uitgewisseld om te voorkomen dat het gebruikt wordt voor de selectie van leerlingen. Dergelijk handelen is in strijd met de Wet op Gelijke Behandeling.

Primair onderwijs

Er staat in de wet primair onderwijs alleen dat het schooladvies omtrent het volgen van aansluitend voortgezet onderwijs op 1 maart moet zijn opgesteld. Dit schooladvies maakt onderdeel uit van het OKR of overstapdossier. In de wet primair onderwijs staat dat het OKR bestemd is voor de ontvangende school, en dus niet voor een eventueel beoogde nieuwe school van de leerling. De uitwisseling van het overstapdossier of OKR is gekoppeld aan de overstap naar de nieuwe school van de leerling waar de leerling is of wordt ingeschreven.

Voortgezet onderwijs

In de wet voortgezet onderwijs staat dat deze gegevens gebruikt mogen worden ten behoeve van de in- en uitschrijving van een leerling. Het overstapdossier of OKR wordt niet genoemd bij de gegevens die nodig zijn voor de aanmelding. Het OKR of overstapdossier wordt dus pas na aanmelding opgevraagd, wanneer de school gaat bepalen of ze de leerling een passende plek kan bieden en dus kan inschrijven.

Houd er dus rekening mee dat het overstapdossier of OKR niet ‘te vroeg’ wordt uitgewisseld. Het overstapdossier of OKR mag niet worden gebruikt voor ‘selectie aan de poort’ van leerlingen.